Tillbaka

Historia

Året var 1980 då jag insåg att jag aldrig skulle få se min evigt älskade igen, inte ens för ett ögonblick. Då gav jag upp och lämnade allt.

Jag ville fly. Utan tågbiljett på en tågresa utan mål blev jag till slut vänligt men bestämt avkastad i ett land jag inte kände till. På en skylt kunde jag läsa ”Gare du Nord”, vid tiden visste jag inte vad det betydde. Jag hade hoppats på palmer och vita stränder, det jag fick var medelmåttig värme och en storstad. Jag insåg snart att jag hamnat i Frankrike, utan pengar och utan tak över huvudet. Trots allt var det en liten lättnad att slippa tänka på det jag förlorat. Min erfarenhet från familjens restaurang gjorde att jag enkelt fick jobb som servitör på en bistro. Jag kan väl inte påstå att jag trivdes med tillvaron men det höll mina tankar i styr och jag hade råd att betala hyran. Åren gick och jag var osäker på mig själv och vad jag skulle ta mig an.

En tidig morgon våren 1983 väcktes jag av en stark känsla i magen som jag varken kunde förstå eller hantera. Jag reste mig och tittade ut, med en vacker soluppgång i ögonen såg jag dig. Jag log för första gången på länge och skyndade mig ut till dig och en lång härlig promenad. Jag var förälskad på nytt och du var nu min, du hade en lång tid varit nära men jag hade aldrig tidigare uppmärksammat dig. Jag minns alla ögonblicken vi sedan hade tillsammans. De enkla dagarna med lukten av croissanter och smaken av presskaffe. Alla kärleksbrev jag skrev men aldrig skickade. Jag minns också tydligt den sista kvällen i Frankrike vid ”Pont des Arts” där jag låste fast vår kärlek vid bron med ett hänglås. Nyckeln kastades för evigt i vattnet.

Jag var förälskad i Paris och det var dags att resa hem. Jag ville ta med mig min älskling och öppna ett eget franskt café i Sverige. Jag startade år 1984 Le Croissant® för att kombinera kärleken till dig med min passion för kaffe och mat. Flera decennier senare är kärleken till Paris lika stark och vi är nu Sveriges äldsta cafékedja.